competition_info=""

logo

ŻYJ AKTYWNIE

Co jeść przed treningiem?

Chcesz, żeby trening przyniósł wyczekiwane efekty i nie chcesz zbyt szybko utracić energii? Zwróć uwagę na to, co jesz przed treningiem. Dieta osoby, która uprawia sport powinna dostarczyć zupełnie innych wartości odżywczych, niż w przypadku osoby nie podejmującej żadnej aktywności fizycznej.

Spożycie przed wysiłkiem odpowiednio skomponowanego dania spełnia trzy funkcje: dostarcza wystarczającej porcji energii niezbędnej do ćwiczeń, usprawnia przewodnictwo nerwowe, a także ogranicza procesy kataboliczne. Z tego względu najwięcej energii naszemu organizmowi dostarczą posiłki składające się w przeważającej części z węglowodanów. To one zapewnią nam glikogen, który magazynowany jest w 10 proc. w wątrobie, a 90 proc. w mięśniach szkieletowych. Glikogen jako polisacharyd zwierzęcy, zbudowany z cząstek glukozy jest rezerwą  energetyczną organizmu. Przy stresie lub wysiłku fizycznym rośnie zapotrzebowanie na glukozę, a wtedy właśnie glikogen zostaje rozkładany do glukozy i organizm otrzymuje zastrzyk energii niezbędnej do wysiłku.

Ważne w odpowiedzi na pytanie, co należy jeść przed treningiem, jest to, aby unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Na skutek ich zjedzenia we krwi podnosi się poziom cukru, a następnie gwałtownie spada, czego konsekwencją może być odczucie senności lub osłabienia podczas wysiłku. Indeks glikemiczny określa procentowo szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po zjedzeniu danego produktu, w porównaniu do wzrostu, jaki może nastąpić po spożyciu takiej samej porcji węglowodanów, jednak w postaci czystej glukozy. Spożywając produkty o wysokim indeksie glikemicznym, zostaną one szybko strawione i wchłonięte w przewodzie pokarmowym. Dochodzi wtedy do zwiększenia wydzielania glukagonu i wzrostu łaknienia. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym to: chipsy, pszenne pieczywo, popcorn, ziemniaki pieczone, dynia, piwo, biały ryż. Produkty o niskim indeksie to np. jajka, gruszka, ryby, sałata, jabłka, czarna fasola.
To, co należy zjeść przed treningiem, zależy to też od intensywności aktywności fizycznej. Przed treningami wykonywanymi w dużym tempie, czyli ponad 135 HR (bieganie, kolarstwo, pływanie, crossfit....), posiłek powinien zostać zjedzony na dwie – trzy godziny przed wysiłkiem. Powinien mieć małą ilość błonnika oraz białka, gdyż ich spożycie może wywołać uczucie ciężenia, kolki, mdłości oraz pilną potrzebę skorzystania z toalety.
Wykonując ćwiczenia w niskim lub średnim tempie – poniżej 130 HR (joga, nornic walking, spokojne pływanie) powinniśmy spożyć posiłek na 1-2 godziny przed podjęciem aktywności fizycznej.
Dieta przed treningiem nie jest jednoznaczna i wymaga określenia intensywności ćwiczeń oraz pory dnia. Dobrze skomponowany posiłek sprawi, że nie opadniemy szybko z sił i będziemy mogli uzyskać lepsze efekty.

Źródło: https://portal.abczdrowie.pl/co-jesc-przed-treningiem-glikogen-indeks-glikemiczny-intensywnosc-cwiczen

  • TAGI: 
    • #ŻYJ AKTYWNIE
    • #ENERGIA
    • #ENERGY
    • #NATURA
    • #NATURAL
    • #LIFESTYLE
    • #STYL ŻYCIA
    • #TRENING
    • #SPORT
    • #AKTYWNOŚĆ
    • #ACTIVE
    • #FIT
    • #DIETA
    • #ZDROWIE
  • OCEŃ

REKLAMA

Zdjęcie reklamy
}